Neurodiversiteit

/

Het nieuwe woord voor mensen die te maken hebben met AD(H)D, autisme, dyslexy, dyscalculie, dyspraxy, hoog begaafdheid en hoog sensitiviteit. De ‘niet normale’ mensen onder ons zoals dat vroeger altijd zo leuk bestempeld werd, tegenwoordig is dat gelukkig wel anders.

Vroeger op school kon ik me heel slecht concentreren, raakte snel afgeleid en deed alles op het laatste moment. Toen der tijd werd ik ‘dromerig’ genoemd, en aangezien het mijn schoolwerk nooit in de weg heeft gezeten, zagen mijn ouders ook geen aanleiding voor nader onderzoek.
Toen ik wat ouder werd kreeg ik de maken met de termen, dyscalculie en hsp (hoogsensitivieit).
Dit begon al een hele hoop voor mij te verklaren door mijn cijfers in rekenen en het feit dat overal en nergens gevoelig voor begon te worden. Gevoelig voor geluid, teveel mensen om me heen, emotie etc.
Pas op mijn 30e kreeg ik de diagnose ADHD, nou, toen begon eigenlijk alles op zijn plek te vallen.

Ik heb geen standaard brein, maar hoe meer we te weten komen over all deze, zogenaamde stempels, hoe meer er wordt toegegeven dat een standaard brien niet bestaat. Zoals we biodiversiteit, culturele en raciale diversiteit hebben, is er ook neurodiversiteit.


Neurodiversiteit biedt enorme kansen! Labels worden nu vaak uitgelegd als ‘stoornis’. Er is iets mis met je. Er wordt benadrukt waar je niet goed in bent. We hebben een one-size-fits-all schoolsysteem en daar past dus duidelijk niet iedereen in. De kans in neurodiversiteit is dat we labels niet meer zien als stoornissen, maar als breinen die uitdagingen hebben en specifieke vaardigheden. Dat iedereen anders is en dat is belangrijk.

Neurodiversiteit is niet alleen op school belangrijk. Het biedt op de werkvloer ook grote kansen. In een team heb je verschillende kwaliteiten nodig om vooruit te komen. Het omarmen van neurodiversiteit geeft hier gehoor aan.

In het onderstaande overzicht is te zien dat  er vaak overlap is labels. Zo weet men dat de kenmerken van dyslexie en ADHD vaak samengaan. Ook is er niet één vorm van dyslexie, bij iedereen zijn de karakteristieken weer net anders.

Bron: hoi-foundation.nl/neurodiverstiteit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hoi, ik ben Tessa

Ik ben ondernemend, schrijf graag en ben reeds begonnen met een nieuwe opleiding. In mijn blogs deel ik mijn ervaringen en bedenkingen over het leven, taboo’s, dieren en omgaan met neurodiversiteit.

Contactinformatie

  • tessavheugten@gmail.com

Voor meer informatie over eventueel samenwerkingen wil ik je graag doorverwijzen naar mijn contactpagina.

Zoekbalk

Latest posts